Truck Race Promotion ltd. © All rights reserved. Website created by MelkwegDigital

Az új időszámítás - Magyarok a kamionsportban folytatás

2017.10.27

A magyar kamionversenyzés bemutatásáról szóló írásunkban odáig jutottunk el a történetben, hogy Krasznai Jánosnak 1990-ben idő előtt el kellett búcsúznia az Európa-bajnokság küzdelmeitől. Akkor talán még senki sem gondolta, hogy közel két évtizedig senki sem képviseli majd hazánkat az autósport ezen ágában. 

2007-ben azonban megmozdult valami… Szobi Balázs – aki a Dakar ralikon szeretett bele a kamionokba – elhatározta, hogy kipróbálja magát az Európa-bajnokságon. A bökkenő csupán az volt, hogy semmilyen pályaversenyzési tapasztalattal sem rendelkezett! Így – 34 éves fejjel – benevezett a hazai Suzuki Swift Kupába, ahol újonc létére a második helyen zárta az évet. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy nemzetközi licencet kaphasson és saját csapatával, az Oxxo Racing Team-mel 2008-ban elindulhasson a Kamion Európa-bajnoki sorozaton.

Szobi Balázs tehát nem is kettesével, hanem legalább négyesével vette a lépcsőfokokat. A tanulóévnek szánt szezon nem indult rosszul, mert az újonc már a második versenyhétvégén, Misano-ban feliratkozott a pontszerzők közé. Az évet végül a bajnokság 15. helyén zárta, 12 Európa-bajnoki ponttal. A 2009-es év még jobban sikerült. A szezon második felében Szobit már közvetlenül az élmezőny második felében kellett keresgélni. A dobogóra ugyan nem tudott felállni, de két ötödik, és számtalan hatodik helyet szerzett, melynek köszönhetően a bajnokság 10. helyét szerezte meg. Minden adott volt, hogy Szobi Balázs végigvigye kezdetben lehetetlennel tűnő küldetését és a Kamion Európa-bajnokság élmezőnybe kerüljön. Csakhogy 2010. július 5-én a mindössze 37 éves sportoló kisrepülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. A baleset sokkolta a hazai autósport világát, mert Balázs személyében egy csendes, szerény és nagyon tehetséges sportembert vesztettünk el. Az Oxxo Racing Team az egyik csapattagot, Birnbauer Zoltánt ültette a volán mögé, neki azonban túl nagy falatnak bizonyult ez a bajnokság.

Ekkor került a képbe Kiss Norbert, aki 2006-ban robbant be a hazai autósport világába, és 2011-re már számos kategóriában próbálta ki magát. A szombathelyi versenyző hatalmas meglepetést okozott azzal, hogy élete első versenyhétvégén két negyedik helyet szerzett. A következő szezonban megszületett az első győzelem, melyet később számos további követett. Az Oxxo Racing 2014-ben az akkor még mindössze 18 esztendős(!) Major Benedeket is indította az Európa-bajnokságon, akinek egy hatalmas belgiumi bukás után idő előtt véget ért a szezon. Az évtized közepére Kiss Norbi egyértelműen Európa legjobb kamionversenyzőjévé vált, melynek köszönhetően 2014-ben megnyerte első Európa bajnoki címét, majd egy évvel később magasan a mezőny fölé nőve – megismételte ezt a sikert. Így Szobi Balázs álma tényleg valóra vált.

Friss hírek

News image

2018.11.30

Elkészült végre a BABA majdnem egész estés filmje!

Tovább...
News image

2018.10.09

Összetettben ötödik helyen zárta a 2018-as kamion-Eb-t Kiss Norbert

Tovább...
News image

2018.10.02

Finálé Jaramában, Kiss a dobogóért megy!

Tovább...