Truck Race Promotion ltd. © All rights reserved. Website created by MelkwegDigital

Csepregi Éva kamionozott is, és elárult egy titkot a 220 felett-ről

2018.03.19

Épp harminc éve már a második magyar kamionverseny szervezésére készültek a Hungaroringen és a Hungarocamionnál is, hiszen az első hétvége 1987-ben hatalmas siker lett. Jöhetett is a második felvonás, és immáron Csepregi Éva is részt vett az előkészületekben, és nem csak az arcát adta a dologhoz, hanem ő maga is kicsit kamionossá vált akkor.

Abban az évben májusban volt a futamhétvége, a magyar futam a versenyszezon elején kapott helyet. Idén is augusztusi időpont helyett az év második versenyhétvégéjén már a Hungaroringre látogat a FIA ETRC mezőnye. Hogy idén is találkozunk-e Csepregi Évával esetleg az még rejtély, mindenesetre addig is felelevenítettük együtt azt, hogy miképp is ment ez a dolog a hőskorban…

1988-ban részt vettél a Hungarocamion versenyének a promóciójában, hogyan jött a felkérés?
Az ő ötletük volt, szerették volna valahogyan felhívni a figyelmet a magyar kamionversenyre. Akkoriban ez újdonság volt, és egy érdekes összefonódásnak gondoltuk a pop zenét és a kamionversenyt kombinálni. 1988-ban jelent meg a „Minek ez a cirkusz” című lemezünk, ami minden idők legnagyobb lemezeladását hozta, és felkértek minket, hogy tegyük hangossá az eseményt. A legjobban azt élveztem, amikor kijártunk gyakorolni a Hungaroringre, többször is körbementünk a pályán, a Hungarocamionosok edzésén.

Kamion Eb 1988, Hungaroring, Tamási László, Krasznai János, Csepregi Éva, Dinnyés László

Csepregi Éva, az 1988-as versenyzők között. Fotó: Dinnyés János

A szervezők egy “különmeccset” rendeztek neked, Urbán Edit asztaliteniszező ellen kellett versenyezned. Te egy kamiont, míg Edit egy rali autót vezetett. Hogyan emlékszel vissza erre?
A házi időmérő edzéseken még egy egyszerű utcai kamionnal mentem, a “versenyen” viszont már Krasznai János, 56-os rajtszámú Mercedesét vezettem. Ha jól emlékszem, Edit egy Zsigulival volt. Elég gyorsan történtek az események. Kicsit izgultam és ügyetlenkedtem a biztonsági övvel, amit nem is sikerült bekötnöm, csak segítséggel. Menet közben pedig rájöttem, hogy elkövettem azt a hibát, hogy nem húztam fel az ablakot, ami ugye derékig le volt engedve és a kanyarok bevétele így bizony elég veszélyes volt. A végén aztán egyszerre értünk be a célba, egy jó emlékkel és egy kupával gazdagodtam. Életem első, de talán az utolsó kupája is ez.

Milyen tanácsokkal láttak el az akkori Hungarocamionos versenyzők? Mert ugye nem csak Krasznai János indult a Mercedessel 1988-ban, hanem Dinnyés Laci RÁBA kamionnal, illetve Tamási Laci Renault-val. 
Egyrészt, ezeken az edzéseken leginkább vezetéstechnikai tanácsokat adtak. Ki kell használni a pálya teljes szélét, elmondták, hogy hol kell visszaváltani, hol kell nyomni a gázt, stb. Harminc éve volt, és talán a kamionos kitekintésem miatt van az, hogy azóta sokkal jobban szeretem a magas, nagytestű autókat.

csepregi

Csepregi Éva Dinnyés Lacival 2017-ben. Fotó: Dinnyés Ádám

Milyen sofőrnek tartod magad, hogyan vezetsz a hétköznapokban?
Abszolút nyugodt vagyok, persze ez nem jelenti azt, hogy olykor ne bosszankodnék. 1980-óta vezetek és úgy gondolom, hogy a nyugodt, higgadt vezetési stílus kevesebb veszéllyel jár. Rengeteget autózunk, de most már nem én ülök a volán mögé, hanem a menedzserem a Szalai Gabi. Próbálunk mindig biztonsággal vezetni.

Márciusban indult a legújabb turné sorozatod. Van esetleg érdekes sztorid a régebbi utazásokkal kapcsolatban?
Egy kubai történet jut eszembe. Mi busszal mentünk, a felszerelésünket pedig kamionnal szállították. Rettenetesek voltak az utak a 80-as években arra, és a felszerelésünk nagy része megsérült a szállítás során. Eltörtek a lámpák, elromlottak az erősítők. Elég kellemetlen volt…

A Forma-1 is abba az irányba halad, hogy a versenyzés mellé koncerteket, fellépőket párosít egy-egy versenyhétvégére. Mi a véleményed erről? Jó ötlet lenne ezt elhozni a Hungaroringre? 
Szerintem mindenképpen. A versenyekre már családok járnak, családi szórakozássá vált és a zenét egyre kevésbé lehet kihagyni egy ekkora rendezvénysorozatból. Akár a Neoton Familiának is jól állna egy ilyen jellegű koncert, ha másért nem, akkor a „220 felet” című dalunk nyomán, ami akkor született, amikor elkezdték rebesgetni, hogy megépülhet a Hungaroring.

Jól értem, hogy a Hungaroring ihlette a „220 felett” című dalotok?
Ilyen formán, igen. Elhintették, hogy nálunk is lesz Forma-1-es pálya és épülnek majd a sztrádák, így ihletet kaptunk. A „220 felett” klipjét is a lezárt, átadás előtt álló M3-ason forgattuk.

Végül: Ki nyeri idén a kamion Európa bajnokságot és a Forma-1-et szerinted?
Adnék egy esélyt újra ennek a Räikkönen fiúnak! A kamion versenyben pedig egyértelműen magyar bajnok lesz, Kiss Norbi verni fogja a mezőnyt és azt gondolom, ezt akár készpénznek is vehetjük!

Friss hírek

News image

2019.01.28

8 versenyhelyszín 2019-ben is az ETRC-ben!

Tovább...
News image

2018.11.30

Elkészült végre a BABA majdnem egész estés filmje!

Tovább...
News image

2018.10.09

Összetettben ötödik helyen zárta a 2018-as kamion-Eb-t Kiss Norbert

Tovább...