Truck Race Promotion ltd. © All rights reserved. Website created by MelkwegDigital

FIA Kamion Európa-bajnokság

Hungaroring

http://fiaetrc.com


25 év után újra kamionverseny a Hungaroringen – Truck Race Promotion Kft.

 

A Truck Race Promotion Kft. 2013-ban alakult azzal a céllal, hogy a Kamion Európa-bajnokságot negyed évszázad kihagyás után újra meghonosítsa Magyarországon. 2015-ben óriási sikerrel vissza is hozta Magyarországra a kamionsport legkiemelkedőbb eseményét. A hétvégére több mint 32 ezer néző látogatott ki, a Hungaroring pedig remek házigazda volt. Jó hangulatú, látványos versenyeket láthatott a közönség, akik rendkívül aktívan szurkoltak hazánk büszkeségének, Kiss Norbinak, aki 2014 után 2015-ben is megszerezte az Európa-bajnoki címet. De nem csak a kamionsport szerelmeseinek volt érdemes kilátogatni a Hungaroringre, ugyanis számos izgalmas program várta a gyerekeket és családosokat egyaránt. A szórakoztató játékok és koncertek igazi fesztiválhangulatot teremtettek. Szombat este pedig Ákos koncerten bulizhattak a szurkolók.

2016. augusztus 27-28-án újra megérkezett a szenzációs magyar futam a Hungaroringre. A 2015-ös évhez képest még egy szintet feljebb lépett a rendezvény, ugyanis a Suzuki Europe Cup mellett egy exkluzív futamot, a Blancpain GT Series-t is sikerült elhoznunk Magyarországra, melyen a leggyorsabb luxusautók versengenek az első helyekért, így a kamioncsodák mellett például Ferrarik, Bentley-k, Lamborgini-k is száguldoztak a mogyoródi pályán.

Természetesen a nap fénypontja mindig a kamionok fordulatokban gazdag csatája volt. A félelmetes monstrumok okoztak azért izgalmas pillanatokat: volt falba csapódás, kiugró kerekek, szenzációs előzések, óriási harcok és váratlan fordulatok, azaz minden, ami versenypályán elképzelhető. A kilátogató motorsport rajongók örömére Kiss Norbi minden futam után az emelvényről integethetett a lelkes közönségnek. 2015-höz hasonlóan tavaly is számos izgalmas program várta a gyerekeket és családosokat egyaránt. A szórakoztató játékok és koncertek ismét igazi fesztiválhangulatot teremtettek.

Az igazi fesztiválhangulathoz minden évben hozzájárul a Kamionkorzó. A külföldi bajnokságok hagyományait követve az előzetes jelentkezés és válogató után kiválasztott civil kamionok látványos felvonulására kerül sor a Hungaroring aszfaltján, több ezer néző előtt. Szombaton és vasárnap az EB futamok között volt gumiégetés, drift, dudaszó, mely igazán rendkívüli látványt nyújtott a szurkolóknak.

2016-ban pedig egy igazán különleges eseménynek lehettek a szurkolók szem- de leginkább fültanúi. Még a versenyhétvége előtt egy olyan felvonulást láthattak az autósport szerelmesei a belvárosban, amit talán még Monte Carloban se. A Truck Race Promotion Kft. hosszas egyeztetéseket követően engedélyt kapott arra, hogy a versenyhétvége résztvevői augusztus 25-e délutánján kigördüljenek saját kerekeiken, saját motorjuk segítségével az 56- osok terére. Egy igazán különleges, látványos és hangzását tekintve sem mindennapi konvojban indultak el a Kamion EB és a Blancpain GT Series versenyzői a Hungaroringről és gördültek be Budapest szívébe.

2016-ban az eseményére szombaton 11 ezren, míg vasárnap 21 ezren látogattak ki, így összesen 32 ezer néző szurkolt élőben Kiss Norbinak, az M4 sport pedig élőben közvetített futamokat. Szombaton közel 140.000, vasárnap pedig 143.000 néző követte végig a futamot, valamint további 217.000 érdeklődő kapcsolódott be. További újdonság pedig egy mobil applikáció volt, mely egy online programfüzetként szolgált a hétvége folyamán. Ezen keresztül pedig szintén élőben lehetett követni a futamokat.

 

A verseny szabályai

A Kamion Eb eseményei kétnaposak, és két-két bajnoki versenyfutamból állnak.

- szabadedzések

- két, egyenként 20 perces időmérő edzés minden kamion részvételével

- két „Super Pole”, az időmérő során a 10 legjobb időt elért kamion számára, ezek során határozzák meg az 1. és a 3. versenyfutam rajtrácsát

- négy bajnoki futam (a rajtsorrend a 2. és 4. versenyen az előző futamok alapján, az első 8 fordított sorrendben)

 

A pontozás

Minden 1. és 3. versenyfutam után az érvényes FIA ponttáblázat alapján:

1.: 20 pont, 2.: 15 pont, 3.: 12 pont, 4.: 10 pont, 5.: 8 pont, 6.: 6 pont, 7.: 4 pont, 8.: 3 pont, 9.: 2 pont, 10.: 1 pont
 

Minden 2. és 4. versenyfutam után, azon versenyzők és csapatok számára, akik a teljes sorozatra neveztek:

1.: 10 pont, 2.: 9 pont, 3.: 8 pont, 4.: 7 pont, 5.: 6 pont, 6.: 5 pont, 7.: 4 pont, 8.: 3 pont, 9.: 2 pont, 10.: 1 pont

 

A versenyzők bajnoksága

Kétfajta értékelés létezik az FIA Kamion Eb-n.:

Az abszolút értékelésben minden pilóta részt vesz.

A 2017-es év újdonsága, hogy ETRA létrehozta a Promóter Kupát. Ebben a 4500 Euró/verseny összdíjazású értékelésben az un. Króm csoportba sorolt minden versenyző részt vehet, tehát azok is, akik az egész bajnokságra, illetve azok is, akik csak az egyes versenyekre neveznek. ők azok, akik az elmúlt években nem értek el kiemelkedő eredményt, de annak érdekében, hogy a motivációjuk megmaradjon, egy külön értékelésben ők is a dobogóra állhatnak.

A Promóter Kupa győztesei és helyezettjei saját díjkiosztón vehetik át serlegeiket, pontozás pedig megegyezik a Kamion Eb fő értékelésénél is alkalmazottal. (1.: 20; 2: 15; 3.: 12; 4.: 10, stb.)

A Titánba (azaz nem Króm csoportba) tartoznak az elmúlt 10 év kamionos Európa-bajnokai, továbbá mindenki, aki a 2016-os szezont a tabella első 10 helyén zárta, mindenki, aki 2016-ban legalább egyszer a legjobb 5 között szerepelt a Szuper Pole során, illetve aki megfelel az FIA Arany vagy Platina besorolási kritériumainak.

 

Csapatértékelés

A Kamion Eb során a csapatokat is értékelik, amik két-két versenyzőt nevezhetnek ebbe a bajnokságba. Azok a csapatok, amik csak egy teljes szezonos versenyzővel rendelkeznek, a sorozatban nem indulók közül választhatnak partnert a pontgyűjtéshez.

 

Új nemzetközi promóter - ETRA

Tavaly óta új promóter, az ETRA irányítja az európai kamionsportot. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Kamion Európa-bajnokság hétvégéi a világ egyik leginkább szurkolóbarát motorsport eseményei legyenek. Ezért többek között létrehozták az „ETRC Szurkolói falut”, ami mindenhol a paddock szívében helyezkedik el. Itt minden rajongó a versenyzők, csapatok közvetlen közelébe kerülhet, információkhoz juthat, valamint többféle szórakoztató programban is része lehet.

Georg Fuchs és Rolf Werner az ETRA ügyvezető igazgatói biztosak a terveik megvalósulásában az FIA Kamion Európa-bajnokság tekintetében:

„Nem a radikális átalakítás volt a célunk, amikor elkezdtük a sorozat megújításját. Az alapokat a versenyek rendezőivel és a csapatokkal szoros együttműködésben lefektetve lépésről lépésre kívánunk haladni. Öt éves tervet dolgoztunk ki a Kamion Európa-bajnokság még sikeresebb jövőjének érdekében.

Szándékunk, hogy a sorozatot úgy fejlesszük, hogy a szurkolók még jobban szórakozzanak, és olyan erős kereskedelmi partnerkapcsolatokat hozzunk létre, amik a csapatok, a rendezők és a bajnokság számára is előnyösek.

Folyamatosan tovább fejlesztjük a már jelenleg is kiterjedt sajtó, TV és közösségi média megjelenéseinket.”

A szurkolók az FIA ETRC hivatalos weboldalán, az www.fiaetrc.com-on, a Facebook-on https://www.facebook.com/fiaetrc/ és a hivatalos YouTube csatornáján nyomon követhetik a Kamion Eb eseményeit.

https://www.youtube.com/c/FIAETRCEuropeanTruckRacingChampionship

FIA Kamion Európa-bajnokság

Friss hírek

News image

2019.01.28

8 versenyhelyszín 2019-ben is az ETRC-ben!

Tovább...
News image

2018.11.30

Elkészült végre a BABA majdnem egész estés filmje!

Tovább...
News image

2018.10.09

Összetettben ötödik helyen zárta a 2018-as kamion-Eb-t Kiss Norbert

Tovább...
Gallery

Galéria

 

Albumok megtekintése