Truck Race Promotion ltd. © All rights reserved. Website created by MelkwegDigital

Véradás

Időpont: 2019.06.23 10:00

„Adj vért és ments meg három életet!”

Az idei Kamion Európa-bajnokság és Fesztiválon a kilátogatóknak lehetősége nyílik arra, hogy hozzájáruljanak az Országos Vérellátó Szolgálat munkájához.

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel félmillió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják a gyógyulásra váró betegek.

Ehhez most Te is könnyen hozzájárulhatsz! Gyere el rendezvényünkre, érezd jól magad és egyúttal segítsd embertársaid gyógyulását! Látogass el a Véradó Kamionhoz vasárnap 10:00- 17:00 között!

Amennyiben rendszeres véradó vagy, úgy nem idegen számodra a véradás menete. Ha eltelt már legalább 56 nap az előző véradás óta, mindenképp bíztatunk, hogy járulj hozzá ismét az országos vérkészlethez!

Ha még nem adtál vért, lejjebb elolvashatsz minden fontos információt, amit érdemes előtte tudnod.

Tudnivalók a véradásról

Véradó lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot.

A nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

Mindig steril vérvételi zsákba, egyszerhasználatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le, és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.

Tudtad, hogy a vérvétel egyúttal kitűnő alkalom egy szűrővizsgálatra is?

Függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért, minden alkalommal megtörténik a vércsoport meghatározása valamint a kötelező tesztek (HIV, hepatitisz B, hepatitisz C, szifilisz) elvégzése.

A véradáskor szűrt betegségek közül legnagyobb valószínűsége a hepatitisz C-nek van. Ez nem más, mint a krónikus májgyulladás egy formája, amelyet egy vírus, az úgynevezett hepatitisz C vírus okoz. Általánosan elfogadott nézet szerint minden ezer ember közül 3-4-ben megtalálható a vírus, de csak töredékük tudja ezt és jár kezelésre. Még ha neked nincsenek is panaszaid, elképzelhető, hogy a vírus, mint alattomos kórokozó ott lapul a szervezetedben. Jobb ezt minél hamarabb kimutatni, mert korai kezeléssel az esetleges súlyosabb májkárosodás megelőzhető! Ezért nagy segítség a vírus kimutatása a véradás kapcsán.

A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. Maga a vér levétele 5-10 percig tart. Fontos a véradás előtti étkezés és folyadékfogyasztás, mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában. Ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetedben, akkor az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.

Tehát nagyon fontos, hogy véradás előtt igyál minimum 1,5 liter vizet és egyél bőségesen!

Szükséges igazolványok:

  • fényképes igazolvány (pl. személyigazolvány, diákigazolvány, jogosítvány)
  • lakcímkártya
  • TAJ kártya

A véradás menete:

  • megadod személyi adataid a nyilvántartáshoz, majd kitöltesz egy kérdőívet az egészségi állapotodról
  • az adatfelvételhez a személyigazolványra és a TAJ kártyára feltétlenül szükség van!
  • külföldi állampolgár csak útlevéllel és magyar TAJ kártyával jelentkezhet véradásra
  • megiszol egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja a szervezetében.
  • ezt egy orvosi és laboratóriumi vizsgálat követi
  • amennyiben minden rendben, kényelmesen elhelyezkedsz a vérvételi ágyon, majd a steril vérvételi zsákba 5-10 perc alatt leveszik a vért.
  • ezután érdemes 5-10 percet pihenni.

Segíts te is, hogy a elegendő vér álljon rendelkezésre mások gyógyulásához! Neked fél óra, másnak egy egész életet jelenthet.

Megtekintés a programban

Friss hírek

News image

2019.06.12

Ülj be Kiss Norbi mellé egy versenykamionba!

Tovább...
News image

2019.06.11

Megújult a FIA kamion Európa-bajnokság hivatalos weboldala!

Tovább...
News image

2019.06.11

A Hungaroringen sem indul Molnár Bendegúz!

Tovább...