Truck Race Promotion ltd. © All rights reserved. Website created by MelkwegDigital

Kiss a dobogón!

2019.06.23

Hömpölygött a tömeg a paddockban, a két nap alatt összesen 25 ezren voltak kíváncsiak a kamion Európa-bajnokság magyar futamának eseményeire, és természetesen a legtöbben Kiss Norbert sikeréért szorítottak. A kétszeres Európa-bajnok magyar pilóta az idén sem szakította meg a hagyományt, vagyis az idén is a dobogón ünnepelhetett a Hungaroringen – igaz, ehhez ezúttal kellett némi szerencse is.

De a sport már csak ilyen…

A vasárnapi első verseny előtt leesett az eső a Hungaroringen, de a rajtra már éppen elállt, úgyhogy nehéz volt eldönteni, milyen beállításokkal rajtoljanak a pilóták. A végeredmény alapján az egyik legjobb döntést a rendkívül rutinos Jochen Hahn hozta, aki szombat után vasárnap is a dobogó legfelső fokán ünnepelhetett.

„A verseny elején a dupla felvezető kör miatt bizonytalan voltam, hogy most akkor rajtolunk-e vagy sem, de azután a rádión mondták, hogy mehetünk, úgyhogy ráléptem a gázra – mondta az ötszörös Európa-bajnok Hahn. – Az egyensúlyra és a biztonságra törekedtünk, úgy állítottuk be az autót, hogy az esetlegesen felszáradó pályára is megfelelő legyen, és jól tettük. Fekszik nekem a Hungaroring, ez most is bebizonyosodott.”

A második versenyt már teljesen száraz pályán futották a több mint öttonnás monstrumok, és hatalmas volt a tülekedés közöttük: mindenki úgy küzdött, mintha nem lenne holnap. A kamionok nem úszták meg épp bőrrel az akciódús viadalt, de végülis most van két hét, hogy a csapatok rendbe hozzák őket. A győzelmet végül a német Andre Kursim szerezte meg, szóval a németek napja volt ez a Hungaroringen.

„Tudtam, hogy jól kell rajtolnom, mert nem akartam beragadni Jamie (Anderson) mögé, és ez sikerült is – mondta Kursim. – Ettől függetlenül sokat kellett nézegetnem a visszapillantó tükröt, mert mögöttem óriási volt a tülekedés, de csak az első körben, utána sikerült egy kis egérutat nyernem. Szeretem ezt a pályát, a négyes kanyaron kívül a sikán a kedvencem – remek érzés kamionnal áthajtani rajta.”

Ami Kiss Norbertet illeti: ahogyan fentebb már említettük, ő az első verseny végén felállhatott a dobogó harmadik fokára a mogyoródi F1-es pályán, a másodikon pedig a hatodik helyért járó pontokat szerezte meg. Maximalista lévén ez nem tette túlságosan boldoggá, s nem is elsősorban a számszerű eredmény miatt, hanem azért, mert a motorerőbeli lemaradás okán saját erőből nem küzdhetett volna a dobogós helyekért.

„Az első versenyen rossz döntést hoztam a rajtrácson, mert arra számítottam, hogy sokkal vizesebb marad a pálya, úgyhogy esős beállításokkal vágtam neki a távnak, ehhez képest a verseny felétől teljesen száraz volt az aszfaltcsík, emiatt kanyarokban tolta az orrát az autó – mondta Kiss. – Nem volt meg a tempónk a dobogós helyezéshez, Sascha (Lenz) motorhibája miatt azonban mégiscsak pezsgőzhettem a pódiumon, ami jó érzés volt elsősorban a csapatom és a hazai közönség miatt.”

A második, harcos versenyen Kiss belekerült a „daráló” kellős közepébe, ez a leintés után meg is látszott a Mercedesén – kapott elölről, hátulról és oldalról is, de ő sem maradt adósa senkinek. „A hatodik hely csalódás számomra, és bár harmadik vagyok az összetettben, ez inkább az ellenfelek balszerencséjének tudható be – mondta Kiss. – Amíg nem oldjuk meg a motorgondokat, ez így lesz, mert nagyon nehéz most már ezt a motorerő-különbséget kompenzálni. Ezt mutatja Kursim győzelme is: két éve a csapattársam volt, és a közelembe se tudott jönni, most meg legyőz. De megyünk tovább… ”

Az Európa-bajnoki sorozat két hét múlva Szlovákiában folytatódik.

 

KAMION EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2. FORDULÓ, HUNGARORING

3. verseny: 1. Jochen Hahn (német, Iveco) 26:50.197, 2. Halm (német, Iveco) 2.104 mp h., 3. Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 6.019 mp h. 4. verseny: 1. Andre Kursim (német, Iveco) 26:05.819, 2. Reinert (német, Iveco) 2.518 mp h., 3. Albacete (spanyol, MAN) 5.695 mp h., …6. Kiss Norbert 17.149 mp h. Az Eb állása 8 futam után: 1. Jochen Hahn 94 pont, 2. Albacete 71, 3. Kiss N. 63

Friss hírek

News image

2020.01.24

Elhunyt Patrick Folléas, gyászolja a kamion-Európa bajnokság

Tovább...
News image

2019.11.25

Komolyan fiatalít a Buggyra Racing 2020-ra, a FIA ETRC-ben!

Tovább...
News image

2019.11.25

Elhagyja a Tankpool24 Kiss Norbiékat, 2020-ban SCANIA-t támogatnak!

Tovább...