Truck Race Promotion ltd. © All rights reserved. Website created by MelkwegDigital

A Blancpain GT Series egy kicsit közelebbről

2017.07.30

Idén a Kamion Európa-bajnokság és Fesztivál keretein belül újra a Hungaroringre látogat a Blancpain GT Series sorozat. A luxusmárkákat felvonultató futamot nagyon jól fogadta a közönség az előző évben. Erről a sorozatról keveset tudni, ezért ismerkedjünk meg vele jobban.

A GT rövidítés a Grand Touring, azaz a „Nagy Túraautó” elnevezést takarja, vagyis a hagyományos túraautóknál nagyobb hengerűrtartalmú, exkluzív autókról van szó. A GT kifejezést már a 60-as években is használták, sokáig azonban nem létezett ilyen típusú autók számára kiírt versenysorozat.

A GT versenyzés csupán csak 1994-ben tört elő az ismeretlenség homályából. Ekkor történt ugyanis, hogy Jürgen Barth, Patrick Peter és az akkor még nagyon fiatal Stéphane Ratel létrehozta a BPR GT szériát, ahol a BPR rövidítés természetesen a három alapító családnevének kezdőbetűiből állt össze. A sorozat nagyon népszerűnek bizonyult, mert viszonylag alacsony költségvetésből lehetett hosszútávú versenyeken részt venni. A bajnokság futamai négyórásak voltak, ahol két vagy három versenyző váltotta egymást. A széria olyan népszerűvé vált, hogy 1997-től a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) égisze alatt zajlott, FIA GT világbajnokság néven. A következő évben a Hungaroringen is megcsodálhatta a nézősereg ezeket a nagyszerű versenyautókat, a győzelmet pedig a későbbi Forma-1-es sztár, Mark Webber szerezte meg Bernd Schneider oldalán.

A bajnokság azóta számos átalakuláson ment keresztül, folyamatosan változott például a versenyek hossza, a technikai szabályok, sőt az elnevezés is. Csak egy valami nem változott, mégpedig Stéphane Ratel személye, akit méltán nevezhetünk a sportág „Bernie Ecclestone”-jának. A mára már 53 éves szakember ugyanis az évek során fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a GT autók színvonalas bajnokságokban vegyenek részt. Ez nem ment könnyedén, számtalan alkalommal kellett a padlóról felállnia és egy teljesen új koncepció alapján bajnokságot szerveznie. Munkáját siker koronázta, hisz az autóversenyzés eme ága napjainkban reneszánszát éli, melyet leginkább az 50 autót számláló mezőny jelez.

Jelenleg két sorozat fut egymással párhuzamosan, az egyik a Blancpain Endurance Series, a másik a Blancpain Sprint Series nevet viseli. Az előző futamai hosszabb távúak (minimum három óra), a másiké pedig sokkal rövidebb, mindössze 60 perc, igaz szombaton rendeznek egy kvalifikációs versenyt is. A rövid versenytáv ellenére – hagyománytiszteletből – két versenyző váltja egymást a futamok során. A Sprint Series előnye, hogy a rövid időtartam miatt szívesen közvetítik a televíziós csatornák. Azok a versenyzők és csapatok pedig, akik a hagyományokhoz, azaz a hosszú távú versenyekhez ragaszkodnak, részt vehetnek az Endurance Series futamain. A két sorozat önálló, külön versenynaptára van. Magyarországra 2017-ben – immár második alkalommal – a Sprint sorozat látogat el. Az önállóság ellenére az év végén összetett bajnokot is hirdetnek, így a Hungaroringen megszerzett pontok is fontosak a végső győzelem megszerzéséhez.  

 

Friss hírek

News image

2022.06.08

Kamionverseny előzetes, Hungaroring

A rajongók a Super Racing Fesztiválon hatalmas fiesztára számíthatnak, hiszen a hétvégén a Hungaroringen a kamionversenyek mellett a FIA Túraautó Világkupa és az FIA eTúraautó Világkupa is rajthoz áll.

Tovább...
News image

2022.05.11

Michelisz és Kiss Norbi együtt: a Super Racing Fesztivál menetrendje

A hazai motorsport két jelenlegi két legnagyobb alakja, Michelisz és Kiss Norbi egyazok hétvégén szerepelhetnek majd a hazai versenyükön.

Tovább...
News image

2020.05.28

Michelisz és Kiss mégis együtt a Hungaroringen!

Tovább...