Truck Race Promotion ltd. © All rights reserved. Website created by MelkwegDigital

FIA Swift Cup Europe

A BAJNOKSÁG FŐBB MÉRFÖLDKÖVEI

2006.

A versenysorozat 2006-ban indult útjára Magyarországon Suzuki Swift Kupa néven, a hazai autósport utánpótlásának biztosítására. Miután a versenyben részt vevő Suzuki Swift 1.3 típusú autóknak azonos a technikai felszereltsége, ezért a versenyzők kvalitásai kerülnek a középpontba.

2009.

A sorozat szervezési és rendezési jogait a GFS Motorsport és a márkakupa tulajdonosa, Burkus Egon vette át.

2010.

A tehetséggondozás égisze alatt az új szabályok értelmében 14 év helyett már 12 éves kortól lehet versenyezni kupás Suzukival. Az elfogadott módosítások sikeresnek bizonyulnak, hiszen bemutatkozik Major Benedek, a márkakupa legfiatalabb büszkesége, aki a következő évben már egy 1.6-os Lotus Exige versenyautóval a kategória bajnoka lett.

2010 óta a sorozat egyre több külföldi helyszínen szerepel a Suzuki kupa, és ennek következtében tovább nőtt a sorozat iránti érdeklődés.

2012-2013.

Suzuki Kupa rendszeres részvevője a WTCC, GT1, ADAC Masters bajnoki futamainak, valamint 2013-tól már az European Truck Race hivatalosan betétfutamaként szerepel

2014.

Az egyre növekvő nemzetközi érdeklődés mellett 2014-ben a márkakupa az egyik legfontosabb mérföldkövéhez ért: a FIA által regisztrált versenysorozattá válik, Swift Cup Europe néven.

Szorosabb együttműködés a Magyar Suzuki Zrt.-vel, aminek értelmében a gyár segítségével kedvezményesen kapunk új Swift 1.6 SPORT autókat. A későbbiekben ezekből készülnek a mai kornak megfelelő, legújabb technikai megoldásokkal felszerelt és megépített Swift Cup 1.6 SPORT versenyautók, amelyek méltó utódnak bizonyulnak a már 8 éve derekasan helytálló Swift 1.3-as kupás versenyautóknak. 

2015.

A sorozat első ízben volt vendége a 25 év után Magyarországra visszatérő Truck Fest-nek, amely több mint 40 000 szurkolójával az ország egyik legjelentősebb sport eseményének számít.

2016.

A sorozat történetének legnagyobb létszámú versenyhétvééjén 36 autó állt a rajtrácson.

2017.

A sorozat további európai helyszínekre látogatott el. Az Adria International Raceway-en eltöltött versenyhétvége nagy sikert aratott az olaszok körében. A versenyzőként rajtrácsra állt olasz médiasztárnak, Jimmy Ghione-nak és a Suzuki Italia-nak köszönhetően több olasz autósmagazinban írtak a kupáról.

Újabb helyszínünk volt még 2017-ben az Autodromo Brno Csehországban. 

FIA Swift Cup Europe