/ 2024.04.25.

Csak biztatni tudnék mindenkit a napelemmel kapcsolatosan

Lassan itt az ideje, hogy elkezdjük megtervezni az idei nyaralást. Valamiért az elmúlt évek úgy alakultak, hogy mindig főszezonban utaztunk el, kivéve a tavalyi évet. Június utolsó hete ugyan a mediterrán országokban felér a főszezonnal, mégis azt tapasztaltuk, hogy valamivel kevesebb volt a turista, mint júliusban vagy augusztusban. Ennek viszont nagyon örültünk. Élhetőbbek voltak a vendéglátóhelyek, a part, és az esti séták alkalmával is kevesebb embert kellett kerülgetni. Az indulás előtti nap pont július elsejére esett. Hihetetlen volt megtapasztalni, hogy berobbant a tömeg, pusztán attól, hogy új hónap kezdődött. El sem hinném, ha nem a saját bőrömön tapasztaltam volna meg. Remélem, nem gondoltok egy problémázós alaknak, nyilván tisztában vagyok azzal, hogyha népszerű desztinációt választok, akkor ott bizony lesznek más turisták is rajtam kívül. Inkább arra a jelentős különbségre szerettem volna fektetni a hangsúlyt, ami egyetlen nap alatt volt megtapasztalható esetemben. Mert nyilván, ha pihenni megy az ember, akkor ez is sokat tud számítani. Így elhatároztuk idén, hogy ha lehet, inkább utószezonban fogunk elutazni. Az előszezon a sok kötelezettség miatt nem játszik, de én egy szeptemberrel abszolút ki vagyok egyezve. Jól esik az embernek az, hogy az egész éves hajtásból ki tud egy kicsit szabadulni, és nekem különösen jó érzés ilyenkor a természetben lennem, a hétköznapok során ugyanis kevéssé engedhetem meg magamnak.

Szerintem mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hétig ki tudjon kapcsolódni egy szép helyen, de tudom, hogy mennyi embernek nem fér bele. Nekem is voltak olyan éveim, amikor még a céget építettem, és minden erőm, pénzem arra ment, hogy működjön ez az egész, és közben azért a család is megéljen valahogy.

Szóval egyébként akár anyagi megfontolásból is jó lehet az utószezon, plusz nincs az a fullasztó meleg, ami sokaknál már az elviselhetetlen kategória a főszezon idején. Európai nagyvárosba (kivéve északra) én nem is utaznék szívesen nyáron, ember legyen a talpán, aki városnézésnél jól bírja a tikkasztó hőséget. Nekem a pihenés a fő.

Na de evezzünk kicsit más területre, ami furcsa mód mégis kapcsolódik az anyagiakhoz és az napsütéshez is, nem véletlen, hogy eszembe jutott: a napelemes rendszer. Először a napelemes szaldó elszámolás volt az, aminek utána kellett járnom ahhoz, hogy megbizonyosodjak róla, komolyan érdekel a dolog. De már előtte is jó ideje izgatta a fantáziámat, egyre népszerűbb lett hazánkban is a napelem, én pedig nem szeretek kimaradni a jó dolgokból. Na meg a gyerekem is sokat beszél nekem a környezetvédelemről, hihetetlen, hogy a mai fiatalok mennyivel jobban képben vannak. És persze az sem volt mindegy a tudatosság mellett, hogy a napelemes szaldó elszámolás feltérképezésekor arról is meggyőződhettem, hogy ez egy kifejezetten hosszú távra szóló befektetés, amelynek megtérülésével évekre kell kalkulálnom. Úgy gondoltam, hogy ilyen jó dologba szívesen fektetek, nem baj, hogy nem a jövő hónapban látom viszont a pénzemet. Jaj, még nem is említettem, hol olvastam egy csomó hasznos dolgot a témával kapcsolatban! A napelemes szaldó elszámolás témája után keresve találtam rá a napelemrendszer.info oldalra, és áldottam a szerencsémet, mert igazán remek forrásnak bizonyult. Mielőtt ti is a keresőt hívnátok segítségül, és mindenféle különös oldalra tévednétek, gondoltam, bemutatom kicsit a napelemrendszer.info weboldalt, bár gondolom, hogy nektek is az első találatok közt lenne, na mindegy. Ami nekem bevált, azt mindig szívesen ajánlom másoknak is. Szerintem nemcsak a napelemes szaldó elszámolással kapcsolatos részletek azok, amik fontos tényezőnek számítanak a napelemes rendszer tervezésekor, hanem a szükséges kW meghatározása, az esetleges pályázati lehetőségek, és a telkünk adottságai azok, amelyek mellett nem lehet elmenni. Ugyanakkor utóbbival közvetlenül nem nekünk kell foglalkoznunk szerencsére, mindjárt mondom is, hogy miért.

Ahhoz ugyanis, hogy kiderüljön, telepíthető-e napelem az ingatlanunkra, több feltételnek kell megfelelnie az épületnek vagy végszükség esetén a teleknek. Mivel sok dolog befolyásolhatja azt, hogy a napelemek mennyire hatékonyak, ezért a szakemberek alapos felmérést végeznek szerződéskötés előtt. Ráadásul ez az alkalmassági felmérés teljes mértékben ingyenes és nem jár semmiféle elköteleződéssel. Így kockázatmentesen deríthetjük ki, hogy egyáltalán elképzelhető-e nálunk a napelemes rendszer.

A felmérés egyébként kifejezetten alapvető dolgokra tér ki, ám természetesen annál fontosabb, milyen végeredmény születik. Meg kell vizsgálni az ingatlant és környezetét is, mondjuk, hogy van-e olyan építmény vagy akár fa a közelében, ami árnyékot vet rá. Fontos például az is, hogy milyen állapotban van a tető. Hiszen alapvető, hogy a napelemeket el kell, hogy bírja a szerkezet, mégpedig hosszú évtizedekre. Az eddigieken felül a tető dőlésszöge is meghatározó, ugyanis közel sem mindegy, hogy milyen szögből érik a napsugarak a rendszert. Ha ez a két dolog rendben van, az már nagyon jó. Ugyanakkor az előtte említett környezeti tényezőket sem lehet elhanyagolni. Mondjuk egy szomszédos ingatlannal, ami beárnyékol bennünket, sajnos nem is tudunk mit csinálni, így remélhetjük, hogy nem kell ilyen jellegű problémával szembesülnünk. Abban biztosak lehetünk, hogy a szakemberek a felmérés során alapos munkát végeznek. Ha pedig alkalmasak vagyunk, azaz az ingatlan alkalmasnak bizonyul, bele is vághatunk a nagy kalandba. Onnantól a hivatalos dolgokon kívül már csak a telepítés lesz hátra, ha pedig az is megvan, élvezhetjük a napelemes rendszer minden előnyét.

Saját tapasztalatból mondom, hogy maximálisan megéri. Egy pillanatig sem bántam meg, hogy belevágtam, és nemcsak a napelemes szaldó elszámolás miatt, de tényleg.

Minden flottul ment, és ezért persze a napelemrendszer.info csapatának tartozom hálával. Ugyanis, ha felveszed velük a kapcsolatot a weboldalon található űrlap segítségével, akkor el fognak irányítani a megyeileg illetékes kivitelezőhöz. Ezt követi a már említett állapotfelmérés, azaz a kiderítése annak, hogy telepíthető-e napelem az ingatlanra. Ha pedig igen, akkor mázlink van.

Kifejezetten érdemes szerintem nyitottnak lenni a fenntartható megoldásokra, ugyanis nem túlzás azt mondani, hogy ebben van a jövő. Másrészt pedig nem csupán mi járunk jól, hanem a Földnek is jót teszünk ezzel, így két legyet üthetünk egy csapásra. Mivel a napelem egy nagyobb beruházás, természetesen érdemes megfontolni, és felmérni a lehetőségeinket, de ha valamibe, ebbe biztosan megéri befektetni. Én már egy jó ideje napelemes rendszerre váltottam, és öröm látni, hogyan pörögnek a kW-ok! Ja és attól sem kell félni, hogy a téli időszakban nem fog működni, ez egy nagy kamu, sokan nincsenek tisztában a dolgokkal… Ezért is ajánlott böngészni a napelemrendszer.info oldalon minél többet, és informálódni a napelemmel kapcsolatban. A lehető legtöbb aspektusára kitérnek a kérdésnek, szóval a lehető legjobb helyen jár mindenki, aki kattint a napelemrendszer.info oldalra.

Author:

Leave A Comment